FLUTURI este cea mai căutată carte a anului 2014





Fluturii sunt fluturii iubirii în romanul Fluturi de Irina Binder în care lacrimile amărăciunii și fericirea devin un tot prin care pătrunzi în sufletul autorului căci romanul pare a fi o experiență a propriei vieți și nu o fantezistă telenovelă românească. Cartea are două volume dar cei care au citit-o așteaptă și un volum trei. Fluturi este un bestseller românesc, apărut în 2013 dar a fost cea mai căutată și cerută carte de către cititorii români, marea majoritate feminini în tot anul 2014 inclusiv la Bookfest 2014.

Irina Binder, Fluturi, 2 volume, Editura FOR YOU, 2013.

11 comentarii:

  1. O carte plina de greseli gramaticale, contraziceri in naratiune, lipsita de mijloace stilistice, cu un vocabular limitat al autoarei. "Succesul" se datoreaza atat reclamei agresive si exagerate care i s-a facut, precum si scaderii alarmante a nivelului de educatie si cultura ce se manifesta in societatea noastra. Cartea Fluturi nu este decat o manea in proza. Din pacate, manelismele de acest gen s-au raspandit ca un flagel. Pacat ca faceti reclama unei asemenea maculaturi lipsita de orice valoare literara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea are iz de scenariu de telenovelă, dar este cea mai bine vândută carte din ultimii ani. Ținând cont că aproape toate cărțile de literatură ale autorilor români au tiraj câteva sute de exemplare și cel mai adesea și acestea, sunt făcute cadou prietenilor, romanul Fluturi trece testul economiei de piață, reapropie cititorul român de carte. Că nu e o capodoperă, aceasta o va hotărâ critica literară și testul timpului. Cele câteva greșeli gramaticale este posibil să fi apărut de la tehoredactare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bazaconia Fluturi nu a trecut testul criticii literare, nici nu avea cum sa-l treaca. Ca drept dovada, iata cronica literara aparuta in revista Luceafarul:

    http://www.luceafarul.net/cronica-la-romanul-fluturi-vol-i-de-irina-binder

    In privinta greselilor gramaticale, n-au fost erori de tehnoredactare, ci necunoasterea unor reguli de baza ale gramaticii de catre Irina Binder, precum si nivelul de scriere precar, cu multe contraziceri in naratiune ce demonstreaza un fond de cultura extrem de scazut.
    Faptul ca este cea mai vanduta carte demonstreaza deprecierea nivelului de educatie din tara noastra. Asemenea mediocritati, cum este Fluturi, nu vor aparea niciodata la targurile de carte nationale sau internationale, ele nici macar nu exista pentru publicul care apreciaza literatura de buna calitate. Sunt destule carti ale autorilor romani consacrati care s-au vandut in mii de exemplare: Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Norman Manea, Radu Aldulescu etc. - asa ca afirmatia ca aproape toate cartile de literatura au tiraj mic nu se sustine, cu atat mai mult ca sunt foarte multe carti bune aparute pe piata.
    Nu mai induceti in eroare cu afirmatii eronate doar ca sa ridicati in slavi maculatura Fluturi. Mai sunt si oameni care lucreaza in institutii culturale si stiu tirajele cartilor si nivelul de valoare literara al acestora. Cartea Fluturi este o nulitate literara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Atat comentariul dvs. cat si cel din revista online luceafarul.net releva un continut de afirmatii vadit rauvoitoare dearece nu prezinta probe in sprijinul sustinerii lor. Dati macar un exemplu de greseala gramaticala din cartea Fluturi. Articolul critic din luceafarul.net pare un articol la comanda din perioada stalinista de infierare a dusmanilor poporului. Pentru cei care au mancat multe cenacluri literare pe paine se stie ca daca esti un om suficient de inteligent și cu o buna cultura poti demonstra cu argumente ca o lucrare literara vadit de proasta calitate este o capodopera sau poti desfiinta o capodopera demonstrand cat de penibila este. Asa ca si povestea cu probele este relativa. Dar dvs si cei de luceafarul.net, oameni inteligenti fiind, nici macar nu v-ati obosit sa aduceti argumente. In zilele noastre, versificatia in poezie poate sa nu mai respecte nici o regula, chiar daca se vrea in dulcele stil clasic. Importanta este emotia artistica transmisa. In privinta tirajelor, sa facem deosebirea dintre un tiraj tiparit si un tiraj vandut, intre carti tiparite cu ajutorul unor institutii ale statului sau fundatii ciudate care pot avea un tiraj de o mie-doua mii de exemplare și care nu se prea vand si care desi pot reprezenta, unele, lucrari valoroase devin maculatura pentru ca obiectiv ajung la maculatura. Scriitorii de care amintiti dvs. sunt niste scriitori respectabili cu o opera literara remarcabila si este extrem de imbucurator ca se vand cateva mii de exemplare din opera lor literara. Dar in cazul romanului Fluturi de Irina Binder nu este vorba de doua- trei mii de exmplare vandute ci de sute de mii ceea ce reprezinta un record care trebuie remarcat, fie ca place sau nu unora. Dumneavoastra faceti poporul roman stupid people pentru ca a ajuns sa cumpere aceasta carte. Dar cartea Fluturi transmite o emotie artistica acestor multi cititori (vre-o trei sute de mii) pe care dvs ii considerati de fapt inculti pentru ca nu raspund unor criterii de estetism sofisticat. Sa mai tinem cont si de faptul ca scriitoarea Irina Binder este la inceputul activitatii sale literare si maturizarea scriiturii literare vine cu timpul, iar unele contraziceri din naratiune in legatura cu care nu oferiti nici o proba, exemplu, mostra, esantion pot fi confuzii ale unghiului din care percepeti dvs. aceasta naratiune.
    P.S.
    Ce sa mai vorbim despre cartea lui Andrei Ciobanu Suge-o Ramona, copiata gratuit de pe net ( a fost oferita chiar de autorul ei) de peste un milion si jumatate de cititori și tiparita de Editura Trei, carte care se vinde excelent. Astia, care citesc cartea lui Andrei Ciobanu, in opinia dvs. desigur ca nu mai sunt stupizi, ci de-a drptul cretini. Norocul nostru este ca traim intr-o lume libera, diversa, fascinant de frumoasa, in care nu ne mai putem ascunde la nesfarsit dupa degetele criteriilor estetizante care ne tin intepeniti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt prea multe greseli gramaticale si mi-as pierde inutil timpul sa amintesc pagina si paragraful. Am sa amintesc generic (sunt prea multe) care sunt erorile gramaticale majore intalnite in maculatura Fluturi:

    - virgulele puse gresit pentru a separa eronat regenta de propozitiile subordonate subiective si predicative;
    - confuzia dintre adverbele sau conjunctiile (nu mai vorbesc de locutiunile adverbiale, de apozitii) care cer virgula si cele care nu necesita separarea prin virgula;
    - necunoasterea rolului punctuatiei intr-un text literar: fie frecventa prea mare a punctelor de suspensie ce nu-si au locul in topica frazei, fie lipsa unor semne de punctuatie acolo unde ar fi fost necesar, chiar am vazut minunea ca dupa semnul exclamarii sa apara pus punctul;
    - dialogurile nu numai ca sunt banale si nu comunica nimic cititorului pentru a putea sa-si contureze imaginea privind caracteristicile personajelor, dar nici macar nu se mai precizeaza cui apartin replicile, desi sunt pagini intregi de vorbarie goala intre eroina din carte si alte personaje;
    - repetitia nejustificata din punct de vedere literar a unor propozitii sau cuvinte ce se succed chiar pe o pagina intreaga, ceva de genul : ”V-am iertat pentru ca... ” , ”V-am iertat pentru ca...” si iarasi ”V-am iertat pentru ca...” repetat precum popa in biserica;
    - lipsa unui stil literar, totul nu este decat blogareala, asa cum s-a mai precizat si in cronica negativa din Revista Luceafarul;
    - cu toate ca autoarea a pretins ca a scris o carte de dragoste, tocmai sentimentul iubirii lipseste cu desavarsire. In naratiune ni se prezinta o fetiscana lipsita de moralitate care devine intretinuta unor cocalari la fel de imorali si needucati – dragostea nu se face cu batai, injurii la care eroina raspunde ”angelic” cu o frecventa exasperanta, desi autoarea pretinde ca eroina este bine educata, culta, mirifica – ”Hai sictir!” – fapt ce demonstreaza o parte din inadvertentele in naratiune;
    - oricat de mult incercati sa justificati faptul ca poeziile ar fi de factura moderna (nu este vorba nici de modernism, nici de postmodernism), se vede ca autoarea nu stapaneste metrica, rima este fortata, continutul mediocru, de nivelul gimnaziului.

    Divagatiile pe care le-ati facut despre scriitorii romani de real talent denota faptul ca nu reusiti sa faceti diferenta dintre cartile cu valoare literara si cartile mediocre-comerciale. Apropos, nu cred ca aveti de unde sa stiti in cate exemplare s-au vandut cartile lui Mircea Cartarescu sau ale Gabrielei Adamesteanu, ma indoiesc ca aveti acces la aceste date statistice ca sa puteti sa faceti comparatii.
    Faptul ca tocmai cartile mediocre au ajuns sa fie cumparate, ar trebui sa va nelinisteasca si pe dumneavoastra, domnule/doamna/domnisoara Anonim, pentru ca asta demonstreaza nivelul slab de cultura si educatie la care s-a ajuns, cu sau fara voia dumneavoastra – aceasta este realitatea.
    Nenorocul nostru este ca se face publicitate agresiva unor nulitati literare folosindu-se drept argument ”ca traim intr-o lume libera, diversa” - diversitatea incluzand, desigur, si incultura sau semidoctii - ca vreti sau nu vreti sunt diferente mari intre cultura si incultura, ca de la cer la pamant.

    P.S. Exista alti cititori care au avut rabdare sa vina cu argumente din maculatura Fluturi. Sunt multi care critica pe buna dreptate aceasta carte. Cititi recenziile de mai jos cu exemple concludente:

    http://www.faramiere.ro/fluturi-vol-1-si-2-de-irina-binder/


    http://semnebune.ro/2015/fluturii-irinei-binder/#axzz3b6pDSs8I




    RăspundețiȘtergere
  6. Se pare că unii au dezvoltat o obsesie ce ține de desființarea acestei cărți, alții de a o lăuda sau măcar apăra. Cititorii acestei cărți, cei circa trei sute de mii, nu citesc revista luceafărul de pe net, nici faramiere, nici semnebune. Ei au cumpărat această carte, de obicei, la recomandarea unui prieten căruia i-a plăcut foarte mult romanul. Faptul că există un eșantion semnificativ populațional căruia această carte i-a transmis o emoție, de ce nu, artistică, demonstrează că adevărul este undeva, cel puțin, la mijloc. Desigur, pot exista și trei sute de mii de proști. Doamnă Denisa, probabil de la rafturile Denisei, cu mult respect și cu toată dragostea ce v-o port, nu o să știm niciodată dacă Irina Binder mai scapă câte o greșeală gramaticală uneori, luată de valurile scrisului, dacă la tehnoredactare dactilografa mănâncă sau bate greșit câte o literă, dacă redactorul de carte a existat doar pe hârtie, sau dacă a existat ce intenții a avut, dacă a existat sau nu un corector de text, problema este că această carte, la circa 2 ani de când a fost tipărită se vinde încă bine, și asta pentru că răspunde unei anumite necesități a publicului cititor, de avea acces la un scenariu de telenovelă, sau chiar de o manea. Este dreptul lor. Eu nu i-aș lua dreptul Irinei Binder de a scrie cărți în viitor din ce în ce mai bine, care să răspundă criteriilor dvs. Dar, probabil atunci, dacă se va întâmpla acest lucru, cărțile ei se vor vinde într-un tiraj tot mai mic.
    Am citit pe acest blog și pe altele asemănătoare diverse comentarii despre Cărtărescu și faptul că (încă) nu i s-a acordat Premiul Nobel pentru literatură. Țin să remarc că cei de la Nobel nu acordă acest premiu doar pentru niște texte literare ci și pentru existența sau nu a unei conștiințe artistice care luptă cu demonii spirituali ai societății în care trăiește, așa cum a fost cazul, spre exemplu, cu Herta Muller. În cazul lui Cărtărescu care a beneficiat de tot felul de avantaje, aflându-se tot timpul într-o sferă a suficienței, lângă o soție care scrie poezie pornografică, el însuși deviind din când în când spre pornografie, să-mi fie iertat, dar nu se poate lăsa cu un Premiu Nobel. Și Cărtărescu este produsul unei reclame agresive pentru că mai există destul de mulți poeți în România la fel de buni, dacă nu mai buni decât el,în legătură cu care nimeni nu a pomenit de nici un premiu de acest nivel.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit cele două volume ale romanului Fluturi și mi-au plăcut foarte mult. Nu este nici manea, nici scenariu de telenovelă. Este o realitate asemănătoare cu cea a vieții mele. M-am regăsit în acest roman și aștept cu nerăbdare apariția anunțatului volum 3. În viteza cu care am citit cartea nu am sesizat greșeli gramaticale. Poate că fac parte din categoria celor trei sute de mii de proști. Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi pare rau pentru tine ca "realitatea" din cartea Fluturi este asemanatoare cu cea a vietii tale: intretinuta unor cocalari, personajele imorale, lipsa oricarui sentiment de iubire, batai, injurii, vocabular de mahala. Sper volumul trei sa nu mai beneficieze de aceleasi trambite pe toata reteaua de socializare - lumea s-a lamurit de nivelul mediocru al scrierilor Irinei Binder. Nu ma indoiesc de faptul ca pot exista trei sute de mii de semidocti (persoanele de fata se exclud!), unii din ei cu greu reusesc sa treaca examenele de bacalaureat - statisticile din vara vor confirma acest lucru ca si in anii anteriori. Ar trebui sanctionata editura care publica asemenea carti de proasta factura, lipsite de continut literar, asa cum este Fluturi - dovada cea mai clara de pseudocultura.

    P.S. Anonim, se vede ca deja ai inceput reclama pentru urmatoarea maculatura scrisa de Irina Binder.

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule/Doamna/Domnisoara Anonim, incercarea dumneavoastra de a minimaliza talentul literar, fundamentul solid de cultura ale scriitorului Mircea Cartarescu, demonstreaza faptul ca nu ati citit cartile acestui scriitor care a primit numeroase premii internationale de literatura si aprecieri din partea criticii literare din strainatate, precum si numarul mare de vanzari, cu stocuri epuizate in termen scurt pe piata de carte. Nu ati facut decat sa eludati opera literara si sa inghititi cu nesat niste mistificari jenante legate de scriitoarea Ioana Nicolaie. Imi ingadui sa va recomand sa cititi mai intai cartile unui scriitor, sa judecati calitatile stilistice, literare, si sa nu mai faceti afirmatii defaimatoare atata timp cat nu cunoasteti personal pe omul care a scris acele creatii literare. Un om pasionat de literatura isi indreapta atentia asupra stilului literar, a compozitiei si naratiunii, fara sa procedeze la atac la persoana.
    Probabil v-a deranjat faptul ca am criticat maculatura Fluturi, dar n-am apelat la jigniri impotriva persoanei care a scris cartea respectiva. Putem sa intram in polemica pentru carti, conceptii, ideologii, stiluri literare - insa fara atacuri la persoana. Cand o carte este prost scrisa, este criticata ca atare, si nu i se aduc insulte autoarei/autorului. Acesta este si rolul criticii literare, pentru cei care stiu cu adevarat ce inseamna critica literara.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă această revistă a început să promoveze litaratura de tip coca-cola, înseamnă că ne-am tîmpit ca popor și nu mai găsim resurse exacte, realiste, pe care să ne bazăm și pe care să le promovăm în mod meritat.
    Cărțile domnișoarei, din punct de vedere literar, sunt o catastrofă!
    Peste tot, tot poporul va fi cel care va da verdictul final. Fițuicile ei publicate se vor șterge rapid din memoria colectivă, sub sancțiunea nulității. Chiar nu vă este rușine să scrieți despre Monica Lovinescu, Vișniec, Păunescu iar mai apoi despre bazaconiile Irinei Binderi? Trist!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă această revistă a început să promoveze literatura de tip coca-cola, înseamnă că ne-am tîmpit ca popor și nu mai găsim resurse exacte, realiste, pe care să ne bazăm și pe care să le promovăm în mod meritat.
    Cărțile domnișoarei, din punct de vedere literar, sunt o catastrofă!
    Peste timp, tot poporul va fi cel care va da verdictul final. Fițuicile ei publicate se vor șterge rapid din memoria colectivă, sub sancțiunea nulității. Chiar nu vă este rușine să scrieți despre Monica Lovinescu, Vișniec, Păunescu iar mai apoi despre bazaconiile Irinei Binderi? Trist!

    RăspundețiȘtergere

Scrieți comentariul aici