Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta, o carte eveniment despre opera scriitoarei Carmen Sylva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta

Autoarea acestei cărți, Silvia Irina Zimmerman, decorată cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, este poate cel mai bun cunoscător al operei literare  a scriitoarei Carmen Sylva, pseudonimul de scriitor al Reginei Eisabeta, având un doctorat tocmai despre opera literară a celei dintâi Regine a României. Reparcurgând scrierile Reginei Elisabeta, autoarea studiază modul în care este prezentată imaginea Regelui Carol I, fondatorul statului român modern,  un personaj istoric extrem de important pentru istoria României, devenit personaj literar. Volumul se încheie cu publicarea integrală a jurnalului de călătorie intitulat Pe Dunăre din 1905 al Reginei Elisabeta. În volum sunt reproduse numeroase fotografii din Arhiva Princiară din Wied.
Cartea are un Cuvânt înainte scris de ASR Principele Radu al României și o prefață a prof. Dr. Nicolae-Șerban Tanașoca.
Așteptăm publicarea întregii opere literare a scriitoarei Carmen Sylva, prea puțin cunoscută cititorului român.




Silvia Irina ZimmermanRegele Carol I în opera Reginei Elisabeta, La 100 de ani de la moartea Regelui Carol I al României (1839-1914),  Editura Curtea Veche Publishing, Colecția Cărți Regale, 2014.
















Un film documentar memorabil despre viața poetei Carmen Sylva, prima Regină a României moderne.




Carmen Sylva - Redescoperirea unei sensibilități - Un film documentar de excepție 

3 comentarii:

  1. Opera literara a Reginei Elisabeta trebuie recuperată și plasată acolo unde îi este locul, în cultura literară a poporului român. Prima Regina a României a compus versuri pentru propriul ei interior spiritual, dar a făcut-o în contextul în care viața ei de zi cu zi se desfășura în România. Carmen Sylva a trăit și gândit românește.Este o misiune importantă pentru cei care pot pune la dispoziția poporului român creația literară a acesteia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o datorie sacră a celor care dețin drepturile de autor ale creației literare ale scriitoarei Carmen Sylva să le pună la dispoziția poporului român pentru ca această creație să fie cunoscută și apreciată. Dacă pe vremea comunismului acest lucru era imposibil, acum, când trăim într-o țară liberă, inexistența unui volum sau a mai multe volume care să cuprindă opera întegrală literară a Reginei Elisabeta mi se pare anormală.

    RăspundețiȘtergere
  3. Carmen Sylva este un scriitor care aparține patrimoniului cultural românesc. Creația sa literară și personalitatea sa ar trebui să fie amintită în manualele școlare iar poezia sa studiată de elevi în școlile de cultură generală și de ce nu șila nivel universitar.

    RăspundețiȘtergere

Scrieți comentariul aici