Doru Munteanu își lansează cartea Secretul Crucii, o capodoperă literară a unui scriitor ajuns la maturitatea artei sale literare

Dacă v-a plăcut Codul lui Da Vinci, tot cam în aceeași manieră este scris romanul Secretul crucii și cu aceeași atmosferă de thriller istoric, cu componente de roman polițist (în fond și Numele Trandafirului al lui Umberto Eco are un astfel de plan), cu un orizont de carte filozofică, abordând un subiect ce se desfășoară într-un ritm alert, cu parfum de dezvăluiri de secrete masonice, ceea ce ne determină să ne întrebăm dacă autorul cărții nu este de fapt mason (și dacă este, cartea este cu atât mai valoroasă). O carte care vă va face plăcere să o citiți pentru că pe undeva vă veți regăsi propriul psihism în ea, acela de a vă situa dincolo de aparențe. Perspectiva istorică este cea a răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan despre care, acum se știe, că luptând împotriva unui sistem, cel feudal, s-a situat, ca importanță și țel de atins, la același nivel cu Războiul de Independență al SUA și cu Revoluția Franceză, că răscoala a fost un experiment francmasonic  al lojelor masonice pentru pregătirea Revoluției Franceze iar Horea era un membru al societății secrete Frăția de Cruce, era cel care cerea desființarea din temelii a sistemului feudal, cu drepturi egale pentru toți membrii societății, cu respectarea unor drepturi fundamentale oricărei ființe umane, cu drepturi fundamentale pentru națiuni.
Cartea este scrisă de un experimentat al prozei, un scriitor ajuns la maturitatea creației sale, care are putința de a genera o capodoperă, deși unii ar putea acuza o anumită latură facilă, comercială a romanului dar nici pe departe așa ceva, este o carte pe care nu o poți scrie decât o dată în viață, după o experiență de o viață, după ce ai mai scris câteva romane, în cazul lui Doru Munteanu cinci romane, acestea fiind Duminica mare, Vinerea neagră, Miercurea regală, Scrisoare din America, Viața de la fereastră.
                 Scriitorul brașovean Doru Munteanu, este un pui de ardelean, (cu un tată profesor de istorie), care voia să se facă actor și locuia când era elev vis-a-vis de teatrul din Turda, și tot pe vremea aceea a scris o piesă de teatru. Dar a rămas iremediabil îndrăgostit de istoria țării sale pe care, prin romanele sale o face vie, cu personaje pline de realism, plasate în relații de autentică emoție artistică.

Doru Munteanu, Secretul Crucii, Editura Libris, 2015.


Un comentariu:

  1. Este o carte care mi-a făcut o mare plăcere să o citesc. Este o lucrare literară de mare valoare artistică. Impresionant.

    RăspundețiȘtergere

Scrieți comentariul aici