DAN ALEXE este autorul volumului Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase. El a creat, într-adevăr, cea mai scandaloasă proză literară a anului 2014

Dan Alexe (născut 1961) locuiește la Bruxelles, este un jurnalist român care din pasiune a devenit specialist în limba etruscă dar înainte de toate este un realizator de filme documentare cum ar fi cele despre Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo, deci din zone fierbinți ale lumii, pe care le-a cunoscut, cum s-ar spune la fața locului, uneori în condiții dramatice. Dan Alexe mărturisește că a stat la masă cu Dudaev dar și cu ultimii evrei din Afganistan. A fost profesor de jurnalism la Kabul. A făcut un film documentar care a luat numeroase premii intitulat Cabală la Kabul.
 Problema pentru criticii literari care au luat în vizor cele 33 de povestiri ale volumului Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase a fost dacă proza lui Dan Alexe se situează la nivelul unei proze bulevardiere, gratuit sexoasă și facilă, cu limbaj obscen, marcă a unei parodieri sau se ridică la nivelul artei literare, sau se situează undeva la o limită între acestea. În primul rând, trebuie să o spunem de la început că fraza în text este atent șlefuită, cu un lexic extrem de complex ceea ce nu poate fi marca unei literaturi bulevardiere.. Pe unii critici i-a deranjat faptul că acrobațiile de stil anihilează autenticitatea dar aș vrea să le spun acestora că aici este vorba de autenticitatea sufletului, la modul, uneori confuz de vibrare a acestuia, căci orice scriitor autentic scrie în primul rând pentru sine. Proza din acest volum abundă în cuvinte vulgare, dar și Rabelais a făcut-o în Gargantua și Pantagruel, în scene de sex dar și Boccaccio a făcut-o în Decameronul, important este că proza lui Dan Alexe certifică un scriitor autentic, de mare talent, cartea lui cu miros de roșcată amară fiind demnă de consemnat printre cărțile extrem de interesante ale literaturii române. Desigur, volumul ar trebui să aibă trecut pe el, ca în cinematografie +18, adică interzis tinerilor sub optsprezece ani.
Dan Alexe, Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase, Editura Humanitas, 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieți comentariul aici