ROMCON S.F. SUCEAVA. ROMCON este Convenția Națională de Literatură și Artă Science Fiction & Fiction. Data desfăşurării: 18-20 septembrie 2015. Locaţia: Suceava, România.





Clubul Cygnus din Suceava și ARCA SF (Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction) a organizazat Convenția Națională de Literatură și Artă Science Fiction ROMCON în perioada 18-20 septembrie 2015 în clădirea Observatorului Astronomic și în cea a Universității Ștefan cel Mare din Suceava.










PREMIILE ROMCON 2015


LITERATURA

·         Editură: Nemira;        Grupul editorial NEMIRA îl avea ca propietar pe scriitorul Valentin Nicolau, decedat pe 13 ianuarie 2015. În afară de activitatea prestigioasă a acestei edituri, premiul se vrea și un omagiu adus editorului Valentin Nicolau care a trecut în neființă. Dumnezeu să-l odihnească!







·         Revistă tipărită: CPSF-Anticipația.     Revista îl are ca redactor-șef pe Marian Truță și redactor pe Ecaterina Derszi, ilustrator de excepție pe Tudor Popa iar tehnoredactarea este realizată de Stelian Bigan. Revista este propietate a grupului editorial NEMIRA.




  








·         Revistă electronică: Gazeta SF       Este creația unei echipe talentate și eficiente în a prezenta fenomenul literar s.f. românesc condusă de inginerul în electrotehnică și știința calculatoarelor Alexandru Lamba din Brașov ce actualmente activează în domeniul IT fiind și un pasionat astronom (membru al Astroclubului din Brașov) ce posedă un telescop Omegon. Echipa coordonată de acesta este compusă din Alexandru Ioan Despina, un foarte tânăr scriitor care a publicat în toate revistele s.f românești, Marcel Gherman, autorul cărții s.f. Cer albastru deasupra Arcadiei, Teodora Matei, deși foarte tânără este extrem de matură și prolifică literar deși este căsătorită în Ploiești,  având și răspunderi familiare, Bogdan S. Popescu, Sorin Cătălin Trașcu, directorul editorial fiind George Sauciuc, moldovean, născut în județul Suceava, absolvent al Facultății de Mecanică, Mecatronică și Management din Suceava, scriitor publicat în numeroase antologii de literatură s.f.








George Sauciuc, director editorial al revistei Gazeta SF



·         Traducător: Ana-Veronica Mircea         Este născută în 1957, este absolventă a Facultății de Mecanică, secția de Mecanică Fină a Institutului Politehnic București. Este o maestră a prozei scurte s.f. pentru care a luat numeroase premii publicând astfel de proze într-un volum intitulat Floarea de loldilal la Editura Nemira. Cunoscătorii de literatură S.F. au apreciat-o pentru povestirile Paradisul bărbaților, Sfinte Dumnezeule, Ghinion.
                Premiul în calitate de traducător l-a luat pentru traducerile din anul 2014.


Ana-Veronica Mircea



·         Antologator: Ştefan Ghidoveanu pentru antologiile Lumi stranii (Vremea) şi Istorii Alternative (Tracus Arte)
                   A fost unul din marii animatori ai literaturii s.f., născut la Bârlad în 1955, absolvent de ASE București, Facultatea de Comerț, secția Relații Ecomonice Internaționale. Din 1990 a lucrat la Radio România, redactând emisiunea Exploratorii lumii de mâine. Apariția sa la convențiile naționale s.f. se face din anii 80. Datorită lui au apărut numeroase colecții s.f. și antologii s.f. A fost un excelent traducător, eseist și critic literat pe domeniul literaturii s.f. În toamna anului 2014, Ștefan Ghidoveanu ne-a părăsit plecând în călătoria eternă printre stele unde îl imaginăm melancolic. Dumnezeu să-l odihnească.


Ștefan Ghidoveanu  1955-2014







·         Debut în volum: Doina Roman (Pragul, Tracus Arte)






·         Roman: Liviu Surugiu (Atavic, Tritonic)
        Timp de 32 ani autorul a scris acest roman. Așa cum îi stă bine unui cenaclist mai întâi a scris o povestire pe care în timp a transformat-o în nuvelă și a intitulat-o Imman după care a transformat-o în roman publicând-o în anul 2014 sub actualul titlu. A mai scris povestiri s.f. premiate unele din ele la diferite convenții s.f.  A cochetat și cu scenaristica de film, în anul 2013 fiind finalist la un concurs de scenarii inițiat de HBO.


Liviu  Surugiu




·         Volum de Povestiri: Eugen Cadaru – A opta zi e-n fiecare noapte (Tracus Arte)     Autorul, născut în 1973, este de profesie jurist care și-a luat un doctorat în Cinematografie și media. Este specializat în legislația dreptului de autor.
    Cartea premiată conține 15 povestiri în care povestea frustă, neînzorzonată de imagini artistice forțate sau psihisme sofisticate declanșează în mintea noastră fabuloase microeseuri. Este un stil literar pe care singur și-l numește realism magic. Cartea a mai luat în anul 2014 premiul EuroCon pentru încurajare.
    


Eugen Cadaru




·         Nuvelă: Mircea Opriță, Cathy Blue
           Mircea Opriță (născut 1943) are un doctorat în Literatura universală și comparată ce are ca subiect Discursul utopic. A fost redactor de carte la Editura Dacia, director la Institutul Cultural Român din Budapesta, lector la Facultatea de litere a Universității Babeș-Bolyai. A avut diverse funcții în conducerea Uniunii Scriitorilor. Are peste 28 cărți tipărite. Este una dintre cele mai titrate voci din literatura s.f. românească.




·         Povestire: Lucian-Dragoș Bogdan, Dincolo de orizont
·         Schiță: Florentin Haidamac, Eva
·         Studiu academic: Mircea Naidin, Predarea literaturii SF (Tritonic)
·         Eseu: Florin Pîtea,  O introducere în opera lui Liviu Radu  (Millennium)
·         Articol: Oliviu Crâznic
AUDIO-VIZUAL
·         Emisiune Radio: On line: Exploratorii Lumii de Mâine, Ştefan Ghidoveanu • On air: Printre stele, Alexandru Mironov
·         Emisiune TV: On line: Reportofan, Daria Hupov • On air: La frontierele cunoașterii (Rădăuţi TV), Mircea Nanu.
·         Alte producții de artă vizuală: Gabriel Kelemen
ARTE PLASTICE
·         Pictură/Grafică: Valentin Ionescu
·         BD: echipa Harap Alb continuă;
·         Ilustrație de carte: Tudor Popa (pentru Basmania, Nemira),
·         Copertă de carte: Tudor Popa (Nemira)
PROMOVARE/POPULARIZARE
·         Blog: Silviu Mihai Gheorghe
·         Pagină web personală: Michael Haulică

·         Promotor: Cornel Secu

7 comentarii:

  1. Votarea online pentru premierea viitorilor laureați ROMCOM este o făcătură. Desi organizatorii ne asigură că nimeni nu poate vota de două ori cu ajutorul unui soft minune este evident pentru orice fraier că poti vota de pe calculatoarele prietenilor, folosind alt ID. Faptul ca ni se arunca vrajeala cu votul online demonstreaza intentia organizatorilor sau al unor sfere de influenta care controleaza ROMCON de a introduce la premiere falsul si desigur manipularea prin actul votarii. Cred ca era suficient juriul care ca orice juriu ar fi fost subiectiv si oricum nu am fi pus baza pe premiile lor dar am fi stiut pe cine sa injuram, macar in zona privata a gandurilor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este clar ca votul online al viitorilor premianti este o manipulare. Se mai ridica insa intrebarea de ce domnul Marian Mirescu si cenaclul Anestin din Craiova nu participa la Romcon Suceava. Or fi mirosit ei ceva ? Sa ne raspunda cineva daca stie adevarul legat de domnul Mirescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt Lunatecul - Comentatorii de mai sus ma uimesc cu probleme pe care le-au ridicat. Cea mai importanta intrebare este despre cine controleaza ROMCON-ul sau de fapt cine controleaza S.F.-ul romanesc? Am sa meditez asupra acestui subiect si voi incerca sa raspund peste cateva zile

    RăspundețiȘtergere
  4. De fapt ce conteaza cine ia premiu? Important este sa publici editorial si publicul sa te cunoasca. Asta nu se poate intampla daca nu muncesti mult pentru a scrie cat mai bine literar pentru ca S.F. este totusi literatura. Cine controleaza S.F. - ul romanesc? Asta se stie, il controleaza seniorii in frunte cu Alexandru Mironov care dicteaza ca pe vremea comunismului, cu argumente aberante sau cel mai adesea fara nici un argument cine scrie capodopere si cine nu. Dintre toti seniorii, o exceptie o face Cornel Secu, un om extrem de onest, un filolog ce aduce argumente estetice de inalt profesionalism.

    RăspundețiȘtergere
  5. De la Dan: Fara atac la persoana stimabililor, asa este civilizat si intelectual. Daca vreti criticati idei, principii dar nu persoane. Nu inteleg ce rau v-a facut voua Mironiv. Mai bine puneti mana si scrieti literatura decat sa bateti campii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bucovinean la je.. Facultatea din Suceava...

    RăspundețiȘtergere
  7. În articolul ăsta se bat câmpii la greu.
    În primul rând, eu una n-am luat premiu pentru traducerea "Jocurilor foamei" - premiul s-a dat pentru traduceri din anul 2014, iar ultimul roman din trilogia asta a apărut în 2010.
    În al doilea şi al treilea rând, în ceea ce priveşte volumele mele de proză scurtă apărute la editura Nemira… Eh, volumele astea e (sic!) unul sigur şi-l cheamă Floarea de loldilal, nu Floare de loldilal – dar să admitem că aici e vorba doar de o literă mâncată. Însă zău că tare aş fi vrut să mai am încă trei volume publicate de Nemira sau de o altă editură, însă Paradisul bărbaților, Sfinte Dumnezeule şi Ghinion nu sunt titlurile unor volume de povestiri SF, ci ale unor povestiri SF incluse în unica mea carte tipărită pe hârtie. :P (Zău că prefer criticile cuiva care mi-a citit poveştile în locul laudelor cuiva care e clar că nu mi le-a citit.)
    Iar eu n-am mai citit şi restul articolului. Pentru că, dacă toate informaţiile or fi fiind la fel de exacte ca acelea referitoare la persoana mea, zău că nu merită osteneala.
    RUŞINICĂ!!! Ca să nu zic altceva.

    RăspundețiȘtergere

Scrieți comentariul aici