CAROLINA DASCHEVICI este poeta care debutează cu volumul Din filele lui Caro, fiind reprezentanta noului val al tinerilor poeți din Republica Moldova       Carolina Dașchevici este născută în 1993 în satul Copceac, localitate care este o comună mai mare, din raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova. Este o localitate deosebit de frumoasă, un paradis terestru. Este absolventă a Liceului Teoretic Ion Creangă. Satul Copceac este un sat cu 2500 de locuitori ce se afla la 17 km de orașul Ștefan Vodă și la 92 km de Chisinău, avându-l primar pa Vasile Țânțari, neafiliat niciunui partid. Comuna Copceac are o primărie, o biserică, o moară de grâu, magazine, o școală cu 3 etaje condusă de doamna directoare Feodora Ciobanu, în care învață circa 300 copii. Pe doamna directoare Ciobanu, Carolina o iubește, așa cum Eminescu îl idolatrizase pe Aron Pumnul. În acest sat mai este și un spital, o farmacie și o piață micuță care funcționează în fiecare miercuri. În Copceac 99% din populație este constituita din români care de frica unor posibile interpretări ce existau pe vremea stalinismului, se declară moldoveni, ceea ce nu este de loc gresit, ei fiind români moldoveni de-ai lui Ștefan cel Mare.
       Din anul 2012, Carolina este studentă la Facultatea de Română - Engleză, Universitatea de Stat din Tiraspol (dar care are acum sediul în Chișinău). A lucrat ca un entuziast corespondent voluntar dar și ca reporter angajat la Farul nistrean din orașul Ștefan Vodă, la revistele Cuvântul, aMIC, Natura, Flori Dalbe, Tribuna copiilor, Literatura și Arta din Chișinău, la Compania Teleradio-Moldova din același municipiu, capitală a Republicii Moldova. Este așadar studentă la Facultatea de Litere dar și o foarte tânără scriitoare, jurnalistă și în plus colaboratoare la proiectul Europa, o fereastră deschisă spre viitorul nostru. Este un poliglot deoarece, în afară de limba maternă care este româna, vorbește curent și rusa, franceza, engleza, turca și ucrainiana. A luat premii și mențiuni la diferite concursuri literare și este moderatoare a cenaclului Picături poetice.
       Prima observație, citind volumul de versuri Din filele lui Caro este că acesta e scris într-o frumoasă limbă românească, demonstrând încă o dată că poeții reprezintă conștiința lingvistică a unei națiuni, cea a celor care vorbesc și gândesc în limba română. Deși la Chișinău mai apare câte un politician care susține că în Republica Moldova nu se vorbește limba română ci limba moldovenească, indiferent cum ar dori să o numească aceștia, limba care se vorbește între Dunăre, Tisa, Prut și Nistru și dincolo de Nistru, tot limba română este pentru că este limba unei populații, cea geto-dacică, ce trăieste de mii de ani pe aceste meleaguri. Volumul ei de debut, intitulat  Din filele lui Caro este oferit de autoare, care este deținătoarea dreptului de copy-right, cu titlu gratuit, revistei noastre pentru ca noi să o oferim gratuit, cititorilor din România și tuturor românilor răspândiți în întreaga lume, iubitori de poezie autentică. Poeta se afla sub aripa ocrotitoare a marelui poet basarabean dar și eseist, istoric, documentarist, prozator, Nicolae Dabija, membru al Academiei de Științe a Moldovei dar si membru al Academiei Române, care îi îndrumă pașii în literatură și semnează prefața acestui volum de versuri.
         Este o poezie de dragoste, adolescentină și matură totodată, uneori chiar plină de erotism, în ritmuri și incantații eminesciene, ce alternează cu proze scurte, uneori mici eseuri, ce completează universul spiritual al autoarei.
        Poeta este o ființă fragilă, temătoare, căci  uneori este o cădere mai verde de pe ram cu destinul ce poate fi ascuns într-un zaț de cafea, amar, la pătrat ( poezia Aparent). Iubirea poate fi o ploaie dorită ca o zi de sărbătoare, poate fi logică sau suprarealistă, ea rămâne un foc înfipt ca un cui în suflet, care oricum, va fi scos de către înțelepciunea care va veni mai devreme sau mai târziu (poezia Adevăruri). Dragostea incunbă remușcări, o iubire poate fi un apus de soare (Amurgul). Autoarea se întreabă, cine este și ce reprezintă, și astfel se ajunge la marile întrebări existențiale. Poezia Cine sunt eu este poate cea mai frumoasă și profundă poezie din acest volum, prin simplitatea și totodată măreția reprezentată de ființa umana. Uneori versurile ating nevroza bacoviană cu imagini reduse la două dimensiuni, fara volum, ca pe un ecran plat (poezia De ce, de ce?). Poeta se îndeamnă să asculte nesfârșitele înțelesuri ale vieții, căci jucându-te cu cuvintele descoperi toate înțelesurile acestora.

Sunt multe versuri care ne încântă și  ne surprind prin noutatea și prospețimea lor.

Așternând paturi, covoare, carpete și țoale
simt ca pășesc prin iarba udă cu picioarele goale,
simt că plutesc dezbrăcată în mare…           (poezia Îmi place)


Făceam mămăligă la câine
Citeam în stele,
semănam morcovi…
și construiam castele…(poezia Vis alb cu pete rosii)


  
Nori albi, jucați în raze de soare
Care picurau gene                   (poezia E timpul…)


            Volumul se încheie cu una dintre cele mai frumoase omagii aduse limbii si poporului român de pretutindeni (poezia Odă limbii române).  Este vocea tinerei generații care va prelua lupta pentru afirmarea valorilor culturale românești și mândria de a fi român.Mult succes CARO, ție dar și membrilor cenaclului Picături poetice de la biblioteca Nicolae Titulescu din Chișinău pe care îi salutăm cu drag.


Carolina Daschevici, Din filele lui Caro, Chișinău, Tipocart Print, 2013; debut în România, Revista de literatură română, București, 2015
Tineri din Chișinău la activitățile culturale ale bibliotecii Nicolae Titulescu din localitate între care și cenaclul Picături poetice 

                   

 VOLUMUL DE VERSURI DIN FILELE LUI CARO POATE FI CITIT ȘI COPIAT  GRATIS  LA ADRESA DE MAI JOS


                                            VOLUM VERSURI CARO

                                                                                               

                                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieți comentariul aici