MAGDALENA DALE este o reprezentantă de vârf a poeziei TANKA și HAIKU în România și în plan universal

Tanka este o poezie de tip miniatural, de sugestie și atmosferă , un poem în cinci versuri de concentrare, o miniatură care trebuie cizelată până la desăvârșire, o fereastră deschisă spre multiple interpretări, pornind de la lucrurile și întâmplările exterioare care stimulează kokoro, adică spiritul, producând omoi, adică gânduri a căror expresie se manifestă poetic condensat. Tanka denumită și waka este unul dintre cele mai vechi genuri poetice manifestate în arealul japonez și poate unul dintre cele mai vechi genuri poetice din lume. Este o miniatură, exact ca o pictură miniaturală japoneză, alcătuită din 5 versuri a câte 5,7,5,7,7 silabe, deci în total 31 silabe. Este un pentastih cu două componente,  kami no ku sau versurile de sus și shimo no ku sau versurile de jos, împărțire numită și cezura kireji, este o împărțire între primele trei versuri și restul poeziei. Primele trei versuri din tanka se vor desprinde și vor forma un poem și mai concentrat, cel de tip haiku. Numai atunci când cineva atinge absoluta seninătate a spiritului și devine adânc pătruns de starea de echilibru interior poate spera să producă poezie tanka ne spune Fujiwara no Teika,  poet japonez dar și prozator, critic literar și un celebru caligraf care a trăit între anii 1162- 1241 .

Magdalena Dale, (nascută 1953 în București), absolventă a Liceului de Muzică George Enescu din București, secția pian, este un reprezentant de frunte al poeziei haiku și tanka ce se maniofestă în România, dar și la nivelul literaturii universale, fiind nu numai membră a Societății Române de Haiku dar și membră World Haiku Association cu sediul în Japonia. Este câștigătoarea concursului Tanka Splendor 2007, America, laureată a Cherry Blossoms Vancouver Canada (2008), Laureată la Genkissu Spirit Up! World Wide Hekinan Contest, Japonia (2009),este editor pentru Antologia Internațională de Tanka cu cele mai bune poeme publicate în limba engleză în lume (SUA). Versurile sale au fost publicate în peste 20 de antologii în România și în lume.

Magdalena Dale, FOI RISIPITE, SCATTERED LEAVES, Editura Societății Scriitorilor Români, 2013

Un comentariu:

  1. Mult respect pentru o astfel de poezie. Este incantatoare. Intr-adevar iti trebuie o anumita stare spirituala, nu numai sa scrii astfel de versuri, dar si ca sa le citesti.

    RăspundețiȘtergere

Scrieți comentariul aici