IONUT CARAGEA publică volumul Ascultă-ți gândul și împlinește-ți visele!, o carte thriller existențial ce pătrunde în misterele sufletului omenesc, cu un gradat suspans, de o încărcată tensiune psihologică ce realizează o puternică emoție artistică


         Ionuț Caragea este un constănțean. În orașul de pe malul Mării Negre a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. A fost rugbist, practicantul acestui sport extrem de dur și de bărbătesc la echipe importante din România. La 28 ani emigrează în Canada devenind cetățean canadian. A continuat să practice rugby  și a ajuns și instructor sportiv la clubul Les Géants de Montréal .
          Îl cunoaște în Canada pe poetul George Filip devenind un bun prieten al acestuia. A fost de asemenea un apropiat al scriitorului Corneliu Leu care a descoperit în el filonul extrem de prețios al talentului literar. Ca poet este relevat publicului iubitor de poezie de editorul Dumitru Scorțanu de la editura Ștef din Iași unde publică primele trei volume de versuri. Ionuț Caragea este, alături de Adrian Erbiceanu, fondatorul Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec și al editurii ASLRQ (anul 2008), fiind și coautorul Antologiei scriitorilor români din provincia Québec din anul 2009. Din anul 2012 se reîntoarce în România locuind în orașul Oradea unde își întemeiază o familie alături de Nicoleta Baciu, având din 2013 o fetiță împreună cu aceasta numită Ana-Maria.
          Ionuț Caragea și-a căpătat o notorietate internațională, mai ales în spațiul cititorilor de limbă română, franceză și arabă prin cele cinci cărți de aforisme publicate, alăturându-se astfel izvorului de înțelepciune universală.
          A publicat optsprezece volume de versuri care îl apropie pe Ionuț Caragea, ca stil, de Marin Sorescu.
          Ionuț Caragea este, de asemenea, un cunoscut autor de literatură de science-fiction, bine apreciat de iubitorii acestui gen de literatură, mai ales prin trilogia Uezen, publicată la editura Fides din Iași (2011, 2012) dar și la editura Wildside Press din S.U.A., evident tradusă în engleză. De asemenea, a creat un impact deosebit în literatura S.F., volumul Discipolii zeilor de altădat, creație ce reprezintă o ediție extinsă și revizuită a seriei Uezen, volum publicat în anul 2015 la editura eLiteratura. .   

         Este de asemenea un autor de eseuri critice care i-au apărut în numeroase reviste online, publicând editorial chiar și un volum intitulat Literatura virtuală și Curentul Generației Google, dedicat fenomenului literar virtual care desființează granițele și îl poate plasa pe scriitor mult mai ușor în universalitate.

 „Ascultă-ţi gândul şi împlinește-ți visele!” este un roman autobiografic în care sunt incluse evenimentele normale şi „paranormale” care m-au ajutat să-mi găsesc drumul în viață și au contribuit la formarea mea ca poet. Rolul cel mai important în această carte îl deține „Gândul meu”, o entitate care mi-a oferit indicii prețioase, călăuzindu-mă în momentele de rătăcire şi salvându-mă de nenumărate ori în confruntarea cu bolile, singurătatea și moartea. Consider că cititorii pot trage învățăminte folositoare de pe urma experiențelor mele și se pot identifica ușor cu personajele principale, fiind vorba, la urma urmelor, de sentimente autentice și gânduri pe care le poate avea orișicine. Cred că pentru noi toți se poate întâmpla un miracol atunci când suntem atenți şi receptivi la ceea ce ni se comunică la nivel subtil, atât din exterior, cât și din interior. Nu trebuie decât să ne punem mereu întrebări, să căutăm soluții înspre binele nostru și al celorlalți, iar răspunsurile nu vor întârzia să apară. (Ionuţ Caragea)

    Ascultă-ţi gândul şi împlineşte-ţi visele! – cum se numeşte cartea de faţă – e o reconstrucţie biografică scrupuloasă, asistată de o memorie acută, aproape de verva detaliilor şi a preciziei, şi proiectată în convenţia unui dialog introspectiv, un fel de divan, doar că nu al sufletului cu trupul, ci al poetului cu propria conştiinţă (sau, cum zice autorul, cu propriul ”gînd” ca daimon). (...) E o confesiune de sine cu miză decisivă pe ”sinceritate”, pe acurateţea concretă a peripeţiilor şi pe interpretarea lor în orizontul unui destin. Ionuţ Caragea îşi retrăieşte scriptural biografia, nu doar şi-o reaminteşte, în sensul că plonjonul în amintire e atît de adînc şi de ”imediat” încît pasajele reamintite par de-a dreptul retrăite. (...) Dialogul autobiografic e presărat cu salturi în poezie, dar aceste intercalări de poeme nu şi-au propus să fie o antologie ilustrativă pentru drumul parcurs de Ionuţ Caragea; ele se produc acolo unde temperatura afectivă a discursului anamnetic şi introspectiv pus pe două voci se ridică şi e nevoie de o sublimare a lui. (...) Aşadar, de la suferinţă la extaz, de la angoasă la iluminare şi de la elegie la imn ar fi drumul pozitiv şi exemplar al poeziei. În orice caz, Ionuţ Caragea pe el merge. (Al. Cistelecan)

Ionuț CarageaAscultă-ți gândul și împlinește-ți visele!, Editura eLiteratura, 2016.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieți comentariul aici