Nicolae Manolescu a publicat Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc, o carte memorabilă pe care trebuie să o aveți în biblioteca dumeavoastră

Profesorul universitar, criticul și istoricul literar Nicolae Manolescu, este cel mai important om al literaturii române din ultimile decenii, personalitate care, cel puțin aparent, decide cine face parte din pantheonul valorilor literare românești și cine nu. Ideea este redusă la fraza, dacă eu te trec în istoria literară exiști, dacă nu, nu. Verdictul este extrem de grav pentru că poate desființa un nume din literatură prin omisiune. Istoricul literar este un fel de Dumnezeu. Și cum nu poate fi totuși Dumnezeu, meseria lui este una dintre cele mai ingrate pentru că poate șterge destine literare în funcție de simpatii. Când este vorba de literatura clasică lucrurile sunt clare, s-au scris numeroase antologii critice despre diverși scriitori, timpul a putut să cearnă prin sita lui nemiloasă valorile și să le fixeze clar, să le expună într-un muzeu virtual ce reprezintă o parte din esența culturii românești. Lucrurile devin imposibil de dificile atunci când este vorba de literatura contemporană. Doar în București, Uniunea Scriitorilor are aproximativ 2500 membrii. Cei din țară sunt încă și mai mulți. Mai sunt și scriitorii din Societatea Scriitorilor Români, cei din Liga Scriitorilor, cei din societăți și asociații literare locale, mulți dintre ei, cu o operă literară valoroasă dar pe care Nicole Manolescu nu îi bagă în seamă pentru că nu fac parte din Uniunea Scriitorilor dar care sunt tot cetățenii aceleași patrii, România. Mai sunt și scriitori români cu domiciliul în străinătate care au lucrări literare memorabile. Când a fost ales Președinte al Uniunii Scriitorilor, scriitorii care l-au votat pentru această funcție i-au dat o misiune, să-i facă vizibili. Dar întrebarea este, pe care din cei 2500 de scriitori ai Uniunii Scriitorilor filiala București să-i faci vizibili ?, pentru că e clar că tehnic este imposibil deoarece oricum, cei mai mulți vor rămâne invizibili. Pe ce criterii să produci scoaterea din conul de umbră?  În ultimii ani, la acordarea premiilor Uniunii Scriitorilor s-au conturat anumite criterii: să fi universitar, de preferință coleg cu domnul profesor, să faci parte sau să fi făcut parte din echipa de la România Literară, să faci parte din redacția unei reviste literare a Uniunii Scriitorilor, să fi filolog, să fi făcut parte din anturajul domului profesor. Evident, dificilă misiune. Uneori scriitorii se revoltă, cum a fost protestul scriitorilor cu ocazia acordării premiului național pentru poezie al Uniunii Scriitorilor pe anul 2014. Dileme, dileme vechi.

Și totuși, apariția unei cărți scrise de profesorul  Nicole Manolescu reprezintă o sărbătoare a spiritului, nu numai pentru specialiștii din domeniul istoriei literare, ci pentru toți cei care citesc cărți. Și suntem mulți cei care citim cărți, și am constat că sunt și cărți deosebite, care au intrat în conștiința publicului despre care, domnule profesor, nu amintiți nimic nicăieri. Întotdeauna o să existe cârcotași și nemulțumiți. Nu-i băgați în seamă domnule profesor!

Nicolae Manolescu, Istoria literaturii române pe înțelesul celor care citesc, Editura Paralela 45, 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieți comentariul aici